30 april 2019

OM KOSLÄPP

DJURFABRIKEN

Kosläpp är något som kanske de flesta av er vet om äger rum nu på våren. Mjölkindustrin gör ett stort peppigt jippo och bjuder ut allmänheten på landet för att se på när de öppnar dörrarna till stallen och kossorna studsar ut på de gröna gräsmattorna. Det här framställs som något härligt och underhållande och bra och fint. Titta så glada våra kor är, känner ni vårkänslorna!

Det krävs inte mycket för att förstå att det här inte har något med vårkänslor att göra, det enda man behöver veta är att de flesta kor spenderar 90 % av sina liv inomhus (då omfattas alltså inte tjurar och kalvar ens av det här, de har ingen betesrätt över huvudtaget). Vissa får gå fritt i stallet medan vissa har otur och spenderar mest tid uppbunden så hon inte ens kan vända sig om och klia sig på ryggen. Tror jag det att kossorna blir till helt till sig och inte vet riktigt vart de ska ta vägen då de äntligen får gå ut, känna vinden och solen på sina kroppar och mjukt gräs under sina fötter istället för betonggolv och halm. 

Anledningen till att de håller sina kor inomhus på vintern är enligt Arlabönderna för att korna inte är gjorda för det svenska kalla klimatet. Min motfråga är då varför har man kor här i Sverige i så fall? Varför har man så många kor att man inte hinner med att ha de ute några timmar varje dag? För jag förstår att det tar tid och kostar pengar att ha djur, jösses jag har bara små kaniner men oj vad de tar tid och pengar från mig! Att ha så många djur att man inte kan se till djurets bästa fungerar inte. Att ha så många djur för att tjäna så mycket pengar på djuret och sätta djurets livskvalité åt sidan fungerar inte. 

Jag ifrågattsätter också givetvis varför de har valt att utnyttja djuren på det viset som de gör.  Mjölkindustrin är kanske en av de värsta djurindustrierna, då mjölkproduktionen även bidrar till köttproduktionen senare. De som inte kan bli mjölkkor (det vill säga tjurkalvar) skickas till slakt redan efter 18 månaders ålder. De kor som inte håller och har blivit utslitna skickas till slakt då de inte kan producera mer mjölk. Varför producerar man inte mänsklig bröstmjölk istället, om det nu är så himla viktigt att få i sig? Den frågan har jag ännu inte fått svar på. När jag på Facebook ifrågasätter om de själva skulle vilja ställa upp på att föda barn efter barn efter barn efter barn som de aldrig kommer att få se växa upp och bli stora och starka, så säger Arlabönderna att man inte ska förmänskliga djurenSen säger de tvärtom på sin hemsida;
 
 
Anledningen till att kor finns i Sverige trots att de "inte passar klimatet" är för att man kan tjäna pengar på dem. De är lätta att utnyttja som man själv vill, för sin egen vinningsskull. Ingen har ens en tanke på att dricka mänsklig bröstmjölk, tvärtom brukar folk bli ganska äcklade när man frågar om det. Varför då tänker jag? Det är väl mycket bättre att producera mjölk som är gjord för människokroppen av folk som kan säga "ja det här ställer jag upp på" istället för att utnyttja djur som inte kan försvara sig det minsta lilla? 

Det fanns en tid när vi inte hade tillgång till mat på samma sätt vi har idag. För längesedan svalt folk och när mjölken från kossan blev över tog man tillvara på den. Mjölken som blev över när kalven inte behövde mer. Man överproducerade inte och separerade kon och kalv för att ta all mjölk själv som man gör idag. Idag när man dessutom inte behöver mjölk alls. Idag när man vet vilka risker mjölkkonsumtionen innebär för hälsa och miljö. Idag när det finns så e n o r m t många fler alternativ till komjölken. 
  
 Bild: Djurrättsalliansen

För att avrunda det här jättelånga inlägget; det jag ville säga var att djurrättsaktivister anklagas ofta för att sprida propaganda, då det enda vi gör är att visa djurens verklighet. De som däremot sprider propagandan är de som har något att förlora på det hela, de som har något att dölja. Vi klär mjölkindustrin i glada kor ute på en grön äng, fast det inte går till så. Djur som ser ut att ha det bra har det nog bra. Ett annat exempel på sådan propaganda kan ni se här. End of rant.

Det finns en anledning till att man slutar amma sitt barn, till att man inte dricker bröstmjölk även i vuxen ålder, glöm inte det.